Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Acties Hidrodoe

SDG Voice 2019 is voorbij maar we blijven ook in de toekomst werken aan alle 17 doelen!

Op deze pagina vind je alle acties die plaatsvonden in Hidrodoe tijdens dat geweldige SDG-jaar.  

Acties van 2019

Van 20 januari tot 10 februari 2019

De tafel staat gedekt! Schuif allemaal aan en neem een selfie. 
Maar… is het menu niet wat oneerlijk verdeeld?

Ontdek welke goede voornemens jij kan nemen om dit te stoppen.

Van 17 februari t.e.m. 10 maart 2019wijSDG.jpg

Dankzij de wetenschapsshow met Walterke Waterman leer je alles over het water in je lichaam en waarom water drinken de basis is van een goede gezondheid.

Hoe ziet jouw ideale klas er uit? 
Iedereen in pyama? Een robot als juf? 
Doe mee aan de tekenwedstrijd!

Van 17 t.e.m. 31 maart 2019

Afrikaanse meisjes doen elke dag een lange, gevaarlijk tocht naar de waterbron.
Ondertussen mogen de jongens naar school.
Hoe ver geraak jij met een bidon water op je hoofd? Test het op ons hindernissenparcours.

Paasvakantie van 7 tot en met 22 april 2019

Race tegen de tijd om zuiver water te halen op ons hindernissenparcours (SDG 5 en 6).

Kom tijdens de paasvakantie ons hindernissenparcours, om water te halen, uitproberen. In ontwikkelingslanden moeten vooral de meisjes dagelijks een moeilijk en gevaarlijk parcours afleggen om zuiver water te gaan halen. Water dat ze broodnodig hebben om niet ziek te worden en te kunnen overleven.

De tentoonstelling 'Iedereen SDG Held!' van het Ubuntu Festival (één van de zes SDG Voices 2019) staat tijdens de Paasvakantie in Hidrodoe. Ontdek de vele boeiende verhalen van vrijwilligers van over de hele wereld. Via een QR-code vertellen de vrijwilligers jou over hun persoonlijke verhaal en hun engagement.


Van 28 april t.e.m. 19 mei 2019

SDG 7: betaalbare en duurzame energie.

Ontdek hoe de solar bottle bulb licht brengt op donkere plekken in sloppenwijken met behulp van -jawel- water!
Volg onze mini demo en workshop over de solar bottle bulb en leer er alles over. 
 
Na een korte inleiding mag je zelf een solar bottle maken en ze meteen uitproberen in onze testopstelling. Hoeveel licht kan jij maken met je solar bottle?

Op zondagen 19 en 26 mei 2019

SDG 8: waardig werk en economische groei
Zoektocht naar beroepen op het water, welkom aan boord!

Tot en met 30 juni 2019

SDG 10: ongelijkheid verminderen

Genoeg water voor iedereen? Niet in alle landen is evenveel water beschikbaar. Op sommige plekken in de wereld gebruiken de mensen elke dag veel minder water dan wij hier. En in andere landen net véél meer dan in België. Is dat eerlijk? 

Kom ontdekken hoe het zit met de verdeling van water op aarde en het verbruik ervan. 

Met onze speciale waterverdeel-sjoelbak moet je proberen het water eerlijk te verdelen over de verschillende landen. Gemakkelijk denk je?

De grote SDG zomer-actie 2019

Onze achtertuin werd omgetoverd tot een groots Heldenparcours. 

Groot, zoals echte helden zijn.  Uitdagend, want echte helden zijn geen watjes.  Maar ook…duurzaam.  Want dat zijn pas de échte helden van de toekomst. 

Van 1 juli t.e.m. 31 augustus
Alle 17 SDG's: Duurzame Helden Parcours.

Kom ontdekken of jij een echte Duurzame Held bent. In ons Heldenparcours vecht jong én oud tegen allerlei gevaren die onze planeet bedreigen. En als we verklappen dat sommige spelletjes namen hebben als ‘loop naar de pomp’, ‘bew-ijs jezelf’ en zelfs ‘vecht mee tegen diarree’….dan weet je dat het vooral super plezant gaat worden!  

Een uitdagend parcours over alle 17 SDG's en wat jij kan doen voor een betere wereld. 

Op zondag 15, 22 en 29 september 2019

SDG 12: verantwoorde consumptie en productie

We pimpen oude T-shirts, zodat je deze niet langer in de vuilbak wil gooien. 
Nee, je zal er in schitteren en iedereen zal jaloers zijn op je unieke T-shirt!  
Wist je trouwens dat in een T-shirt keiveel water zit? We vertellen het je allemaal samen met Join for Water. Cool!

Breng zeker je favoriete oude T-shirt mee. 


Op zondag 6 en 13 oktober 2019

SDG 15: leven op het land

Doe één van onze waterwandelingen en ontdek de prachtige natuur en de biodiversiteit rondom Hidrodoe. Meer informatie over de verschillende wandelingen vind je hier.

Het is ontzettend belangrijk om planten en dieren op het land in stand te houden en te beschermen!

Geniet van de heerlijke herfstkleuren en -geuren. Samen stoer stappen door de bossen!

Neem ook eens een kijkje bij ons bijenhotel. Er zijn al veel kamers bezet. Met dit bijenhotel helpen we de wilde bijen overleven en helpen we om de populatie terug te laten aangroeien. Want deze bijen zijn noodzakelijk om allerlei planten, bloemen en vruchten te bestuiven en er zo voor te zorgen dat ze kunnen bloeien.

Tot zondag stoere stappers!


Op zondag 20 oktober 2019

SDG 15: leven op het land

Op zondag 20 oktober organiseren we met theaterspektakel uit Herentals een speciale vertelwandeling door de bossen rondom Hidrodoe.

Ga samen met professor Tak en zijn assistenten op ontdekkingstocht in het bos! Wie weet wie en wat je allemaal tegenkomt onderweg?

De wandeling is 1,2 km lang en deelname is gratis met een toegangsticket voor Hidrodoe op 20 oktober. Inschrijven voor deze ontdekkingstocht doe je op de dag zelf in Hidrodoe. Let op: de plaatsen zijn beperkt, wees er snel bij. 


Herfstvakantie van 27 oktober tot 3 november 2019 

SDG 14: Leven in het water

Niet elke Halloween-griezel-soep is gemaakt van spinnenpoten en oogbollen. De echte horror is de plastic soep! Onze oceanen bulken van plastic en dat is geen goed nieuws voor de diertjes in het water. Maar er zijn ook kleine dingen waardoor jij kan helpen. Tijdens de herfstvakantie leer je er alles over tijdens onze show “Schadelijkste Kost”. Elke dag om 11u en 14u30. De shows duren ongeveer een half uurtje en zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders. 


Zondag 10 november 2019- World Science Day for peace and development  

SDG 13: Klimaatactie - SDG 14: Leven in het water - SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Op zondag 10 november staat er heel wat op het programma voor de Wereld Wetenschapsdag.  

  • Help jij onze kok de plastic soep klaarmaken? Deze superboeiende wetenschapsshow vertelt over het plastic in onze oceanen (+ 7 jaar).  Of test in een quiz hoeveel jij al weet over deze plastic soep (+ 10 jaar).
  • Bovendien ontmoeten wetenschappers en jongeren uit 4 landen (Egypte, Portugal, Mexico en België) elkaar om 15u via een live uitzending die zowel in Hidrodoe als op het internet te volgen is. Samen praten we over de uitdagingen én de oplossingen voor een betere planeet in de toekomst.
  • Jan Staes, bioloog en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen toont ons manieren om de waterschaarste in de toekomst te vermijden en vertelt over de problematiek van de droogteperiodes in België.
  • Daarna kijken we naar het winnende 'Eco Hero'-filmpje van de Freinetschool Ibis uit Herentals.  Zij filmden hoe zij op hun school werken aan een betere planeet.  Zij maken in Hidrodoe kennis met de winnende scholen uit Mexico, Egypte en Portugal via de live verbinding.

Op 10 november is het Wereld Wetenschapsdag en International Science Center Science Museum Day (ISCSMD). Wetenschapscentra en -musea over heel de wereld vieren die dag de belangrijke rol van wetenschap in ons dagdagelijkse leven. Georganiseerd door ASTC (Association of Science-Technology Centers), waarvan Hidrodoe lid is.


Maandag 11 november tem zondag 17 november 2019 - Klimaatspel

SDG 13: Klimaatactie

We horen het elke dag, de aarde warmt op. En dat is niet goed! Niet voor de planten, niet voor de dieren, niet voor  het klimaat, maar ook niet voor ons mensen.

Speel het klimaatspel in het Watertheater en ontdek wat jij kan doen voor het klimaat.  Het klimaatspel is een XL ganzenbordspel waarbij het voor één keer niet de bedoeling is om zo snel mogelijk vooruit te gaan. 


Zondag 8 tem zondag 15 december 2019- Vrede op aarde, dat is mijn wens! 

SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Wat zou jij aan de wereld veranderen als jij het voor het zeggen had?
Heb jij een boodschap voor de mensheid? 

Op zondag 8 en zondag 15 december verzamelen we al jullie wensen voor een betere wereld.
Kleef jouw boodschap mee op de grote, kleurrijke vredescollage in Hidrodoe en laat van je horen!


Kerstvakantie 2019 - een mooie afsluiter van het SDG-jaar 

Elke dag trakteren we je op een lekker plastic kerstsoepje. Ja, je hoort het goed, onze populaire wetenschapsshow over plastic soep kan je elke openingsdag van de kerstvakantie beleven. Check zeker wanneer we open zijn

img_waterstofraket2019.pngEn dat is nog niet alles. Hidrodoe werd in 2019 uitgeroepen tot SDG Voice. Gedurende heel het jaar kon je op onze typische interactieve manier kennismaken met al deze SDG’s. Tijdens de kerstvakantie trakteren we je daarom op de SDG-familiezoektocht. Aan de hand van dit leuke boekje verken je Hidrodoe én leert jong en oud iets bij over duurzaamheid.

Heb je trouwens al 1 van onze SDG-posters kunnen bemachtigen? Ze liggen nog voor je klaar tot einde van de kerstvakantie.