Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Verantwoorde consumptie en productie

sdg12.jpg

 

De wereldbevolking zou tegen 2050 9,6 miljard mensen tellen: als we de huidige levenswijze van de ontwikkelde landen behouden, zullen we grondstoffen voor drie planeten nodig hebben.

Een andere sprekende vergelijking: ieder jaar verbruiken we 250 km³ water om levensmiddelen te produceren die verloren gaan of verspild worden. Dit komt overeen met een volume water dat drie maal groter is dan het volume van het meer van Genève, of vergelijkbaar is met het jaarlijkse debiet van de Wolga, de Russische rivier die de grootste van Europa is.

De huidige consumptie- en productiewijze moet dus in vraag worden gesteld, in de eerste plaats in onze ontwikkelde samenleving. Volgens de Europese Commissie wordt er per Europese burger jaarlijks 179 kg aan levensmiddelen verspild. Zo zou er in totaal 50% van de gezonde voeding verspild worden in de EU, waarvan 42% door de consumenten. De rest gaat verloren in de productieketen, bij transport of bij opslag. In totaal 200 miljoen mensen zouden gevoed kunnen worden met verspild voedsel uit Europa.

Iedereen kan hier zijn steentje bijdragen. Zo heeft BEBAT voor scholen een spaarprogramma uitgewerkt:  per ingezamelde kilo gebruikte batterijen krijgen ze 1 punt. Deze punten kunnen ze via MyBebat.be inruilen voor diverse zaken, waaronder een waardebon voor een bezoek aan Hidrodoe.


Terug naar overzicht.​