Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Leven in het water

sdg14.jpg

Waterbronnen, en de manier waarop ermee omgegaan wordt, hebben een impact op de maatschappij en de economie, vooral op vlak van gezondheid, voedselproductie, hygiëne, energie, industrie en de werking van ecosystemen. Daarnaast zijn visvangst en visteelt de bron van inkomsten voor ongeveer 540 miljoen personen (zo’n 8% van de wereldbevolking).

Verontreiniging van de zee is een enorme plaag voor het milieu. Naar schatting 70 tot 80% van het afval dat op zee en aan de kust teruggevonden wordt, is afkomstig van het vasteland, 60 tot 95% van het afval op de bodem van de zee is plastic, voornamelijk verpakkingen als boodschappentassen, flessen, ...

Ook overbevissing is een bedreiging. Volgens de FAO verminderen zeven van de tien meest belangrijke vissoorten in omvang en is 29% van de vissoorten met totale uitsterving bedreigd.

De biodiversiteit heeft eveneens onder de klimaatverandering te lijden. Sinds 1998 zijn de zogenaamde ‘woestijngebieden’ in oceanen (zonder algen of vissen) uitgebreid met 6,6 miljoen km² (+15%). Momenteel tellen we zo’n 500 dode zones, met een totale oppervlakte van meer dan 235.000 km², vergelijkbaar met de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.

 

Terug naar overzicht.