Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Leven op het land

sdg15.jpg

Ongeveer 18% van onze voeding is plantaardig en landbouw vormt niet alleen een belangrijke economische hulpbron, maar ook een instrument voor ontwikkeling. Toch zien we vandaag een ongekende landdegradatie en de beschikbare landbouwgrond neemt sneller af dan ooit tevoren. Sinds 2008 lijden al meer dan 1,5 miljard mensen onder de gevolgen van landdegradatie.

Ongeveer 30% van het aardoppervlak bestaat uit bos. Bossen bieden niet alleen veiligheid en bescherming, ze zijn ook van vitaal belang in de strijd tegen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Spijtig genoeg verliezen we elk jaar meer dan 13 miljoen hectare bos. Daardoor komt het levensonderhoud van 1,6 miljard mensen onder serieuze druk te staan, net als de habitat van meer dan 80% van alle dieren, planten en insecten.

Elk jaar gaat meer dan 12 miljoen hectare – dat is meer dan 23 hectare per minuut! – verloren door droogte en verwoestijning. Elke dag verliezen we dus waardevolle grond die we voor verschillende doeleinden zouden kunnen gebruiken.

De manier waarop we met onze planeet omgaan heeft een grote invloed op de globale biodiversiteit. Van alle bekende diersoorten is al 8% uitgestorven en bijna 22% loopt het risico om in de nabije toekomst uit te sterven. Biodiversiteit omvat echter meer dan alleen dieren. Op dit moment vormt onze wereld een thuis voor meer dan 80.000 boomsoorten en ontelbare microsystemen. Al die soorten spelen een rol bij het behoud van de natuur en als zelfs maar één van hen verdwijnt kan dat rampzalige gevolgen hebben voor de rest van de planeet.

 

Terug naar het overzicht.