Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Geen honger

sdg2.jpg
 
Sinds 1990 is het aantal ondervoede mensen in ontwikkelingslanden met bijna 50% verminderd, dit dankzij de succesvolle implementatie van de eerste Millenniumdoelstelling. Die was erop gericht om het aantal mensen dat honger lijdt te halveren tussen 1990 en 2015.

Vandaag worden 805 miljoen mensen nog steeds bedreigd door honger en malnutritie: dat is één persoon op negen. Malnutritie is de oorzaak van bijna 1/2 van de sterf-gevallen bij kinderen onder de vijf jaar, dat zijn 3,1 miljoen kinderen per jaar. Wereldwijd lijdt één op vier kinderen aan een groeistoornis. In ontwikkelingslanden kan dat aantal oplopen tot één op drie.
 
SDG 2 richt zich voornamelijk op armen en mensen in kwetsbare situaties, inclusief kinderen, en wil groeistoornissen en extreme malnutritie bij kinderen onder de vijf jaar uitroeien. Dat kunnen we o.a. bereiken door de manier waarop we voedsel produceren, verdelen en consumeren te veranderen.

Honger treft niet alleen de ontwikkelingslanden. In 2014 verdeelde de Europese Federatie voor Voedselbanken ongeveer 2,25 miljoen maaltijden aan 5,9 miljoen mensen in Europa. Binnen de Europese Unie ontving het Europees Fonds voor Hulp aan de Armen een bedrag van 3,8 miljard euro voor de periode 2014-2020.
 
De strijd tegen honger vereist ook een hardere aanpak van voedselverspilling, want jaarlijks verspillen we niet minder dan 1,3 miljoen ton voedsel.
 

Hidrodoe werkt rond SDG 2

Via de Fairtrade-producten die we verkopen in ons café, ontvangen boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk loon en kunnen zij voedsel voor hun gezin kopen.

 

Terug naar het overzicht.