Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Schoon water en sanitair

sdg60.jpg

Elk jaar sterven drie miljoen mensen door slechte waterkwaliteit en een gebrekkige toegang tot drinkwater. De meerderheid van die slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf jaar.

Sinds 1990 kregen bijna 2 miljard mensen toegang tot betere sanitaire voorzieningen en 2,3 miljard mensen kregen toegang tot drinkbaar water. Ongeveer 1,6 miljard mensen wonen vandaag in een huis met een waterleidingsysteem. Toch zijn er ook vandaag nog verschillen tussen landelijke en stedelijke gebieden.

In 2011 kregen 41 landen te maken met « waterstress » of watertekort. In 10 van die landen is de voorraad zoet water binnenkort volledig uitgeput. Ze zullen dus moeten overschakelen op onconventionele waterbronnen. Als daarnaast de droogte en de verwoestijning blijven toenemen, zal de situatie alleen maar erger worden. Tegen 2050 zou 1 persoon op 4 last hebben van een blijvend tekort aan water.

In Europa hebben meer dan 100 miljoen mensen (16% van de Europese bevolking) een gebrekkige toegang tot water of verblijven in een woning die niet is aangesloten op een openbaar waternet.

Als we water blijven verbruiken zoals we dat vandaag doen, bestaat het risico dat we tegen 2030 een watertekort hebben van 40%. Daarom wil SDG 6 universele toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor iedereen verzekeren.

 

Terug naar het overzicht.