Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Samenstelling

​Kraantjeswater is lekker, gezond en telt geen calorieën.

Kraantjeswater bevat minerale bouwstenen die je lichaam nodig heeft. Belangrijk is ook dat kraantjeswater niet té veel mineralen bevat.

Licht mineraalhoudend water

Drinkwater zorgt, naast de aanvoer van mineralen, vooral voor het zuiveren van het lichaam. Hiervoor is het belangrijk dat er niet te veel mineralen in het water zitten. De mineralen die we dagelijks nodig hebben halen we grotendeels uit andere voedingsmiddelen.

Drinkwater kan je onderverdelen volgens de hoeveelheid mineralen in het water, d.i. de zogenaamde droogrest. We onderscheiden:

  • zeer licht mineraalhoudend water: tot 50 mg droogrest per liter
  • licht mineraalhoudend water: tot 500 mg droogrest per liter
  • gemiddeld mineraalhoudend water: tot 1000 mg droogrest per liter
  • sterk mineraalhoudend water: meer dan 1000 mg droogrest per liter.

Zeer licht en licht mineraalhoudende waters mag je dagelijks drinken zoveel je wil. Je krijgt op die manier nooit een teveel aan bepaalde stoffen binnen. Met sterk mineraalhoudende waters moet je oppassen. Deze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Pidpa-water heeft een gemiddelde droogrest van 263 mg/l en is een licht mineraalhoudend water.

 

 

Samenstelling Pidpa-water (in mg/l)  

Calcium (Ca)

Calcium is nodig voor het beendergestel. Daarnaast speelt calcium ook een grote rol in tal van metabole functies. Samen met magnesium bepaalt calcium de hardheid van het kraantjeswater.
De maximumnorm voor drinkwater bedraagt 270 mg per liter.

Magnesium (Mg)

Magnesium zorgt voor de geleiding van zenuwimulsen naar de zenuwen, stimuleert de omzetting van koolhydraten en eiwitten en versterkt de spieren.
De maximumnorm voor drinkwater bedraagt 50 mg/l.

Natrium (Na)

Natrium is belangrijk voor de weefselspanning en de waterhuishouding. Maar teveel zout is slecht voor de gezondheid. Een laagnatriumhoudend water is dus beter. Natrium krijg je al voldoende binnen via andere levensmiddelen onder de vorm van keukenzout.
De maximumnorm voor drinkwater is 200 mg/l. Voor zwangere vrouwen en kinderen wordt deze norm best verlaagd tot 50 mg/l.

Kalium (K)

Kalium werkt hoofdzakelijk in op de kern van de spierweefselcellen. Samen met natrium regelt het de mineralenhuishouding. Ook kalium krijg je voldoende binnen via de voeding.
Er is geen maximumnorm.

Sulfaat (SO4)

Een te hoog sulfaatgehalte kan laxerend werken en op die manier leiden tot dehydratatie en irritatie van het darmkanaal.
De maximumnorm voor drinkwater is 250 mg/l.

Waterstofcarbonaat (HCO3)

Waterstofcarbonaat bevordert de spijsvertering. Het neutraliseert het teveel aan zuur in het lichaam. Er is geen maximumnorm.

Chloride (Cl)

Samen met natrium is chloride verantwoordelijk voor de waterbalans in het lichaam (NaCl = keukenzout) en (als bestanddeel van de maagzuren) voor de spijsvertering.
De maximumnorm voor drinkwater is 250 mg/l.

Nitraat (NO3)

Een te hoog nitraatgehalte is slecht voor de gezondheid.
De maximumnorm voor drinkwater is 50 mg/l. Voor zwangere vrouwen en kinderen wordt de norm best verlaagd tot 10 mg/l.

Fluoride (F)

Fluor draagt bij tot de preventie van cariës, maar een te hoog gehalte kan zorgen voor vlekken op de tanden.
De maximumnorm voor drinkwater is 1,5 mg/l. Voor kinderen wordt deze best verlaagd tot 1 mg/l.

Droogrest

Dit is het totaal gehalte aan minerale zouten. Dit bedraagt best minder dan 1500 mg/l, voor zwangere vrouwen en kinderen best minder dan 500 mg/l.

Deze cijfers zijn mediaanwaarden voor het ganse Pidpa-verzorgingsgebied. Pidpa wint haar water uit grondwater en dit op verschillende locaties in de provincie Antwerpen. De samenstelling van het gezuiverde water kan verschillen van locatie tot locatie. Het water neemt immers mineralen op uit de omringende bodem. Voor de samenstelling van het drinkwater in jouw gemeente kan je hier terecht.