Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Watervoetafdruk

Wij gebruiken meer water dan je denkt. En nee, dan hebben we het niet over het water dat bij jou thuis uit de kraan stroomt, maar wel over het 'virtuele water' dat je dagelijks gebruikt zonder het te weten.

Virtueel water

Virtueel of verborgen water is de hoeveelheid water dat precies nodig is om iets te produceren. En deze volumes zijn enorm. Hierbij stilstaan kan je bewust maken van je consumptiegedrag. Wist jij dat voor een simpel kopje koffie bijvoorbeeld geen 20 cl water nodig is, maar wel zo'n 130 liter. Het betreft het water dat nodig is om de koffiebonen te telen, drogen, roosteren, verpakken, transporteren, ... Om een lekker pintje bier te tappen, heb je dan weer 75 liter water nodig.

Enkele verrassende resultaten:

  • 1 kg tarwe: 1.000 liter water
  • 1 katoenen T-shirt: 2.700 liter water
  • 1 kg rijst: 3.000 liter water
  • 1 kg eieren: 3.300 liter water
  • 1 kg rundsvlees: 15.000 liter water
  • 1 jeansbroek: 8.000 liter water
  • 1 passagierswagen: 400.000 liter water
  • 1 huis: 6.000.000 liter water

De Watervoetafdruk

Op de website van Water Telt kan je zelf je watervoetafdruk berekenen.  De tool vind je hier.  

De vier bepalende factoren voor de watervoetafdruk zijn:

  • het volume van gebruikt water,
  • het gebruikerspatroon (bv. veel vleesgebruik),
  • het klimaat
  • en de landbouwmethoden.

Er zijn opzienbare cijfers over waterimporten en -gebruik. Zo is de watervoetafdruk van een Chinees zo'n 700 m³ per jaar. Amper 7 % van de Chinese watervoorraad komt uit het buitenland, waar dat bij een Japanner liefst 65 % is voor 1.150 m³ water per Japanner per jaar. Een Amerikaan heeft zelfs een watervoetafdruk van 2.500 m³ water per jaar per hoofd. Niet verwonderlijk dat in heel wat Amerikaanse staten een acuut watertekort dreigt.

België heeft een virtueel watergebruik van 7.400 liter per persoon per dag. Met deze aantallen zitten we ver boven het algemene gemiddelde, en zelfs boven het daggemiddelde van de Verenigde Staten. Het dagelijkse kopje koffie en een groot vleesgebruik zijn slechts enkele van de factoren die hiertoe bijdragen. 

Waarin zit het indirecte watergebruik?

Dat water zit in het verbouwen en de verwerking van bijvoorbeeld katoen, koffie, veevoeders (soja en cassave) en cacao. Veel van deze producten en grondstoffen zijn afkomstig uit gebieden waar (schoon) water al een schaars goed is. De enorme vraag naar dit water via de producten voor de export, betekent een aanslag op de natuur in deze landen. Voor de bevolking betekent het nòg minder water voor eigen gebruik en het verbouwen van voedsel.